Het ABC van Kees Cloin

[blockquote text=”Door: Kees Cloin” show_quote_icon=”no”]

Het zijn moeilijke tijden voor ieder die had gedacht rond de leeftijd van 60 met pensioen te kunnen. Maar ook los hiervan vragen veel veertigplussers zich af wat zij de komende jaren aanmoeten met hun carrière. Met name diegenen die gewend zijn, óm de vijf jaar van werkgever te wisselen, hebben behoefte aan een adrenalinestoot die wordt veroorzaakt door het aangaan van een nieuwe uitdaging. Een manager die de 40 nog niet is gepasseerd kan daarbij zonder al te veel risico’s zijn hart volgen. Maar na die leeftijd wordt het al wat moeilijker het roer recht te houden, zeker indien achteraf blijkt dat de keuze van het hart niet helemaal de juiste is. Natuurlijk, met een exit-regeling wordt de te verwachten eerste bres in het inkomen voldoende gedicht. Maar al snel ebt de opluchting van het afscheid weg, evenals het gevoelde succes van de goed onderhandelde vertrekpremie. Het vinden van een passende werkkring blijkt moeilijker dan de nieuwe werkloze zich had voorgesteld. En niet ieder is geschikt voor interim manager kan ik u verzekeren.

Hoe kunt u als (veertigplussende) carrièretijger voorkomen dat u vanaf de top helemaal naar beneden kukelt, alléén omdat u nog een keer een stap wilde zetten, zoals u er al zovele met succes eerder zette?

Een grondige analyse van waarom u wat anders wilt, gaat natuurlijk vooraf. Met de blik op het lonkende perspectief is het echter heel moeilijk een uitgebalanceerde zelfreflectie tot stand te brengen. Een professionele executive coaching, gericht op vraagstukken rondom mobiliteit in de carrière ligt voor de hand en geeft meer garantie op een weloverwogen stap (of sur place) in de loopbaan. Als u daaraan geen tijd wilt besteden en toch een goede indicatie wilt of u een potentiële misstap dreigt te maken dan is er het ABC van KC!

Met mijn ABC worden de risico’s van een carrièrestap vroegtijdig in kaart gebracht. Maar het is natuurlijk geen waterdichte garantie.

A staat voor Altitude. Hieronder versta ik het niveau waarop u thans acteert. Bijvoorbeeld Raad van Bestuur, Directielid, Algemeen Directeur et cetera.

B staat voor Businesstype. Uit welke branche bent u afkomstig? Voedingsmiddelenindustrie is een heel andere bedrijfstak dan gezondheidszorg die zich op haar beurt onderscheidt van bijvoorbeeld telecommunicatie, detailhandel of de automotive sector.

C staat voor Culture. Elke onderneming, instelling, organisatie heeft een eigen kleur, geur en smaak. U hoort opmerkingen als: “Dat doen wij hier niet!” U hoort het ook als nieuwe collega’s zeggen: “Nu weten we wel hoe het bij Procor (uw vorige werkgever bijvoorbeeld) was, maar hier werken die dingen anders”. Kortom de mores, de manier waarop je dingen bereikt liggen in elke cultuur anders.

Mijn stelling: indien twee van de drie aspecten uit het ABC wijzigen bij een overstap, dan staat u binnen een jaar aan de dijk ofwel u heeft ernstige problemen in uw functie. Praktijkvoorbeelden kan ik niet geven omwille van de privacy, maar als u de krant leest over het vertrek van een topmanager houdt dan dit ABC er eens naast.

Voor meer informatie of uw reactie: officemanagement@voltaconsultants.com