Rekruteren in crisistijd, let op uw zaak
Door: Kees Cloin
In tijden van crises wordt nauwelijks aan rekrutering gedacht: eerst moeten we door de crisis heen. Maar ook de coronacrisis gaat voorbij, net zoals elke andere crisis voorbij is gegaan. En waar sta je dan, als je toch net iets te snel afscheid hebt genomen van je medewerkers?
De overheid biedt de mogelijkheid het hoofd boven water te houden door de personeelskosten voor een (groot) deel over te nemen. Maak daarvan gebruik! Laat het je niet gebeuren dat goed personeel in handen komt van andere sectoren. Want bedenk dat onder meer de ‘vitale’ beroepen in deze tijden een grote aantrekkingskracht uitoefenen. Er écht toe doen, is heel verleidelijk.
Daarnaast: je concurrenten zitten niet stil en al helemaal niet diegene die op dit moment gewoon door kunnen werken: de bouw, productie-ondernemingen, service-instellingen, telecom et cetera. Het is echt niet voor iedereen crisis. Daarom een paar tips:
- Blijf actief op de arbeidsmarkt
Ook al lopen de advertentie-inkomsten stevig achteruit, vacatures vinden nog steeds hun weg naar de media. De neiging is om als onderneming niet van je te laten horen, omdat je eerst de crisis wilt bezweren. Ik adviseer je om je arbeidsmarketing -en breder je PR- op orde te houden door op de een of andere wijze jouw gezicht te laten zien in de (social) media. Laat zien wat je doet, zeg wie je bent, vertel hoe het met je gaat. Het maakt niet uit wat je boodschap precies is zolang deze maar overeenkomt met de werkelijkheid waarin je verkeert, en zorg ervoor dat je bekend blijft bij jouw doelgroep. Zelfs slecht nieuws heeft aantrekkingskracht en leidt in ieder geval tot een grotere naamsbekendheid en in veel gevallen ook tot een toename van het aantal spontane sollicitaties. Mijn advies is dan ook: blijf zichtbaar.
- Wees betrouwbaar als werkgever
Na een sollicitatieprocedure is het besluit gevallen een medewerker een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Betrokkene laat een goede baan achter en vertrouwt erop bij zijn nieuwe werkgever zijn loopbaan te kunnen voortzetten. Op dit moment zijn er echter bedrijven die besluiten om medewerkers die in hun proeftijd zitten puur en alleen vanwege de coronacrisis, te ontslaan. Vóór deze medewerker het weet, is ontslag aan de orde en valt het inkomen weg. Op korte termijn geredeneerd wellicht goed voor je winst- en verliesrekening. Maar al jouw inspanningen op de krappe arbeidsmarkt van de voorbije jaren doe je met één pennenstreek teniet. Een dergelijke opstelling heeft gevolgen voor het moment dat de crisis voorbij is. Kun je echt niet anders? Zorg dan voor een goede compensatie in de inkomensachteruitgang van de getroffen medewerker door de dienstjaren die zij/hij bij de laatste werkgever opbouwde, mee te tellen voor de transitie-vergoeding. Ook kun je een vergoeding geven in de vorm van job coaching of outplacement. Zo kun je de volgende slag op de arbeidsmarkt met opgeheven hoofd tegemoetzien.
- Vacatures
Jij hebt vacatures openstaan. Zoals hiervoor gezegd, het aantal spontane sollicitaties stijgt als je van je laat horen. Maar die kandidaten passen niet altijd bij de vacatures die je hebt. Sterker, de kandidaten die jij zoekt zijn misschien niet snel bereid over te stappen, zij behouden graag hun huidige zekerheid. Jouw doelgroep op de juiste wijze benaderen vraagt om ervaren en onafhankelijke recruiters met een oprechte interesse in mensen, hun carrières en in jouw bedrijf. Voor CV-schuivers is even geen ruimte. Bij de inzet van recruiters geldt nu meer dan ooit: een goed track-record en uitstekende referenties. Vraag erom!