Provocatieve coaching

[blockquote text=”Door: Kees Cloin” show_quote_icon=”no”]

Acteren in de top van organisaties vraagt veel van je. Je hebt een lange weg afgelegd naar die top en onderweg het nodige geleerd en afgeleerd. Soms vraag je je wel eens af of jouw beslissingen wel zo goed zijn als je denkt. Je vraagt feedback (aan de mensen die je zelf benoemd hebt) en hun reactie is doorgaans positief. Bevestigd worden is altijd plezierig.  

Ongetwijfeld heb je wel eens een coach gehad op weg naar de top, maar inmiddels ligt die periode ver achter je. Je bent gearriveerd en hebt het goed voor elkaar. En héél soms vraag je je nog wel eens af: hoe zou ik nou toch nog beter kunnen worden in wat ik doe? Maar…. 

Mensen in jouw omgeving zijn enthousiast over jouw leiderschap. Jouw argumentatie in discussies is scherp en vaak merk je dat anderen niet zoveel toevoegen aan wat jij zelf al vindt. Ook de raad van commissarissen (bij wiens benoeming je ongetwijfeld betrokken was) is, hoewel kritisch, tevreden. En trouwens: jij zou zelf de eerste zijn om het toe te geven als het niet goed zou gaan, toch?  

Leiderschap durft de confrontatie aan
Herken je je in dit profiel? Dan is provocatieve coaching iets voor jou. Coaches die een 360 graden beoordeling uitvoeren en je confronteren met wat werkelijk gedacht wordt van jouw aanpak, besluitvorming, besluiten en leiderschap. Zij benchmarken je ten opzichte van andere leiders. De coaching is er op gericht je te confronteren met de werkelijkheid van jouw leiderschap en van daaruit jou beter te maken. En mocht die werkelijkheid al passen bij de indrukken die jij en jouw beoordelaars hebben: des te beter. Maar wedden dat het anders zit? 

Hoe werkt het?

  1. Inventariserend gesprek met jouw baas, meestal raad van commissarissen. Hoe denken zij over jou in relatie tot jouw prestaties, hetgeen je zou moeten doen, jouw ontwikkelpunten, toekomst en opvolging? 
  2. Gesprek met jou. Hoe sta jij in jouw werk. Waar word je warm of koud van. Hoe kijk je naar jouw prestaties, kwaliteiten en die van jouw team, jouw toekomst en jouw opvolging? 
  3. Jouw coach realiseert een kwalitatieve en kwantitatieve 360 met alle stakeholders. (Vragenlijst en individuele gesprekken.) Coaches wonen bijeenkomsten bij waarvan jij lid en/of voorzitter bent. 
  4. Jouw baas, jij en de coach stellen de top drie vast en de coaching start. 
  5. De coaching op hoofdlijnen:
    a. Zes individuele bijeenkomsten met twee coaches van een dagdeel, jij doet de verslaglegging. Thema’s: top drie
    vastgesteld uit de punten 1 t/m 3.
    b. Tussentijds krijg je opdrachten om aan te werken.
    c. Op zoek naar jouw betekenis in dit (werkend) leven.
    d. Doorlooptijd: maximaal 9 maanden. Evaluatie na drie en zes bijeenkomsten.
    e. De door jou samen met de coach opgestelde eindrapportage is de basis voor een eindbespreking met jou, jouw baas en jouw team.

Wie durft?
Overleg eens met  Kees Cloin of Koen Verhoeven. Maak een afspraak: 073- 61 04 790.  

Succes!