Worden leiders gemaakt? En door wie?

[blockquote text=”Door: Kees Cloin” show_quote_icon=”no”]

Succesvol leiderschap is door de tijden heen een belangwekkend onderwerp. Er is veel over geschreven. Het is natuurlijk de moeite waard kennis te nemen van ideeën uit de Chinese krijgskunst, de opvattingen van Aristoteles, en ook – dichter bij huis – van Gandhi, Winston Churchill, Nelson Mandela of recenter, Paus Franciscus. Maar begint goed leiderschap wel met het bestuderen van andere ‘gevestigde’ leiders? En wat dan als je begint met de studie van leiders als Mao, Lenin en Hitler?

Het is interessant ‘oude’ leiders en de gedachten daarover te bestuderen, maar de context is inmiddels behoorlijk veranderd. Is leiderschap dan gekoppeld aan context? Zeker. Niet elke leider past in elk tijdsgewricht. En niet elke succesvolle leider verdient navolging. Mao, Lenin en Castro kunnen vanuit hun eigen doelstellingen gezien worden als succesvol; ik wijs het af (maar ben ook een kind van mijn tijd).

HOE WERK JE AAN JOUW LEIDERSCHAP?

Beantwoord de volgende vragen:

  1. Wat versta jij onder leiderschap (half A4-tje is voldoende)?
    Toets deze op schrift gestelde opvattingen bij diegenen die eerder onder jouw leiding stonden en/of mensen die je wilt leiden. Dan: schaven tot je ermee op tv durft.
  2. Waardoor word je gedreven in het leven op het meest elementaire niveau?
    Praat eens met je partner, vrienden, kinderen, ouders, broers of zussen. Zij kennen je mogelijk beter dan jij jezelf kent, en weten beslist van jouw basisdrijfveren. Schaam je voor geen enkele van jouw top 3 drijfveren. Leer ze kennen!
  3. Waarom zouden mensen je moeten volgen?
  4. Hoe verbetert de situatie als jij de leiding neemt?

Leg je antwoorden voor aan diegene die jij ziet als je grootste tegenstrever; lever geen commentaar, maar maak goede notities van diens opmerkingen. Daarna spreek je met diegene die jij ziet als je grote voorbeeld en vraag je om feedback.

WORD LEIDER VAN JE EIGEN TOEKOMST

Werken aan leiderschap begint met introspectie en het organiseren van feedback op het eigen functioneren. Dus als je deze stappen hebt gezet, ben je al flink op weg. En gebruik je energie voor het nóg sterker maken van zaken waar je al goed in bent, dan word je in eider geval de leider van je eigen toekomst en mag je wellicht ook anderen – blijven – leiden.