Testimonial Frank Cocx – CFO Lucas Bols

Op 1 april 2020 startte Frank Cocx als CFO bij Lucas Bols. Volta Consultants begeleidde deze procedure. Wij spraken Frank over het proces, de begeleiding van Volta en zijn start bij Lucas Bols in de roerige tijden van het COVID-19 virus.

Hoe is deze functie op jouw pad gekomen?
“Ik ben voor het eerst door jullie benaderd via LinkedIn. Ik kreeg een bericht over deze functie en daar was ik eigenlijk al meteen enthousiast over. Er zaten in deze functie zoveel aspecten die ik voor mezelf op papier had gezet qua wat ik zocht in een andere baan, bijvoorbeeld een professioneel bedrijf waar aandacht voor de mens is, een internationale en beursgenoteerde omgeving. Daarnaast wilde ik graag werken met een inspirerende CEO die mij de vrijheid zou geven om meer te doen dan alleen de financiële kant. Op het eerste oog waren er al veel punten van mijn wishlist die ik kon afvinken.”

Wat vind je van de manier waarop Volta jou heeft benaderd?
“Het was een warme, informele en tegelijk ook duidelijke benadering. Dat is typerend voor hoe Volta als bedrijf opereert, heb ik ervaren. Ik krijg via LinkedIn wel eens een bericht waarvan ik denk: als je iets langer op mijn profiel had gekeken had je geweten dat deze functie niet bij mij past. Dit was een gerichte, maar warme benadering. Wat mij betreft het goede medium in combinatie met de juiste toon voor een eerste benadering.  Ook het contact dat direct daarop ontstond met Volta was effectief en enthousiasmerend.”

Hoe heb je het proces bij en de begeleiding van Volta ervaren?
“Afwijkend. En dat bedoel ik positief. De gang van zaken bij Volta is anders dan hoe ik die ken bij andere bureaus. Dat begon al in het eerste gesprek dat ik had met Kees en Koen. Zij zijn als geen ander op elkaar ingespeeld en hebben duidelijk een bepaalde strategie hoe ze zo een gesprek aanpakken. Als kandidaat moest ik daar eerst aan wennen. Maar ik merkte al heel snel dat die insteek er ook op gericht is om vertrouwen te wekken. Er wordt een setting gecreëerd die informeel is en daardoor kun je veel verder de diepte in met elkaar.
Wat mij verder heel erg hielp, is dat Kees eerlijk en transparant is geweest naar mij. En heel benaderbaar. In de hele procedure is er veel meer gedaan dan simpelweg het ‘spoorboekje’ van werving en selectie volgen. Volta leeft zich in de situatie en de betrokken personen in en bekijkt op deze manier wat de verwachte maar soms verborgen sleutel tot succes zou kunnen zijn. Er wordt gefocust op de persoon en de skillset in plaats van enkel en alleen op het cv en de ‘vliegjaren’ van de kandidaat. Hierbij wordt bijvoorbeeld nadrukkelijk aandacht besteed aan in hoeverre de persoon past bij de cultuur van de toekomstige werkgever. Als er enkel naar mijn papieren gekeken was, waren jullie waarschijnlijk niet bij mij uitgekomen. De durf en het lef om toch ‘andere personen’ te benaderen, is wat mij betreft typerend voor Volta.”

Je bent inmiddels ruim 9 maanden aan de slag als CFO bij Lucas Bols. Hoe bevalt het je tot nu toe?
“Ik ben heel happy met alle aspecten van de rol. Tijdens de procedure is door Volta een beeld geschetst van het bedrijf en die ervaar ik nu ook zo. Het is door COVID-19 natuurlijk een volstrekt ander begin geweest dan gedacht. Initieel had ik bijvoorbeeld gehoopt dat crisismanagement niet aan de orde zou zijn – daar heb ik bij mijn vorige werkgever namelijk al vijf jaar lang flink wat leerzame tijd aan mogen besteden.  Maar door COVID-19 was de werkelijkheid dat mijn eerste maanden bij Lucas Bols ook in het kader van crisismanagement stonden. Gelukkig ben ik wel het type dat houdt van de gevolgen daarvan; je moet meteen actie ondernemen en oplossingsgericht te werk gaan.  Je kunt je niet verschuilen. Gek genoeg hielp COVID-19 mij daardoor in de transitiefase. Ik kon meteen aan de slag en het bood mij de ultieme gelegenheid om snel en op gedetailleerde wijze in de materie te komen en hier ook juist weer met een ‘helikopter view’ op te acteren.
Voor sommige dingen geldt het cliché ‘never waste a good crisis’ ook echt. De urgentie die er nu is, hebben we kunnen gebruiken om bepaalde veranderingen te verankeren in de algemene gang van zaken. En dat gaat niet alleen over kosten- en cashbeheersing, maar juist ook over commercie.  Denk daarbij aan e-commerce. Daar staat tegenover dat er ook onderwerpen zijn die we zonder COVID-19 in mijn eerste 9 maanden misschien al verder gebracht zouden hebben.  Maar die pakken we alsnog op – ik ben tenslotte niet gekomen voor jarenlang crisismanagement. Je leert daar zelf echt wel veel van, en ook voor het bedrijf, maar uiteindelijk wil ik juist ook mijn positivisme, gedrevenheid en ondernemerschap in de rol brengen. Natuurlijk heeft COVID-19 ook op Lucas Bols een heftige impact.  Ik ben er echter volledig van overtuigd dat wij sterker uit deze crisis komen.  Consumenten blijven behoefte hebben aan mooie, onderscheidende producten van een goede kwaliteit en vooraanstaande merken. Naast het kunnen verankeren van bepaalde verbeteringen zie ik ook dat de ‘spirit’ van mijn collega’s alleen maar verder gegroeid is. Kortom: Lucas Bols is er helemaal klaar voor!”